Maandagnamiddag stond er voor de leerlingen van 5 en 6 een initiatie judo op het programma. Hiervoor trokken we naar sporthal Eternit. Daar stonden 2 lesgevers van judoclub Kapelle-op-den-Bos op ons te wachten. De les startte, zoals elke judotraining, met een begroeting. Dit als teken van respect naar de lesgevers. Hier leerden we onmiddellijk ons eerste woordje Japans: Rei

Met een leuk tikspel werden de volgende Japanse woorden geleerd: hajime (start) en mate (stop). In stapjes leerden we daarna ‘de achterwaartse val’, dit ging bij de meesten heel erg vlot. Bij judo dragen ze respect voor elkaar hoog in het vaandel, ook dus niemand uitsluiten. Dit werd duidelijk wanneer we netjes in een kring moesten gaan staan of in stilte een partner moesten zoeken voor de oefening uit te voeren.

De lesgeefster leerde ons dat er twee manieren zijn om te winnen in judo: iemand werpen of iemand in een houdgreep nemen zodat die niet weg kan. En zo werd het tijd om echt te vechten met elkaar, enkel trekken en duwen zijn toegestaan én met veel respect voor elkaar. Via kleine wedstrijdjes ‘de bovenste wint….de onderste wint’ leerden we de eerste judo-kneepjes.

De volgende opdracht was samenwerken aan de techniek van het omrollen en zo over te gaan in een houdgreep. Als afsluiter toonden onze lesgevers nog eens hoe het is om elkaar echt te gooien. Onze leerlingen keken vol verbazing. Heel judo-enthousiast stapten we terug naar school. Misschien is dit een eerste stapje naar een Olympische medaille zoals Gaby Willems tijdens de Olympische Spelen deze zomer, wie weet….